21.Yüzyılın Harcanan Bilgisayar Oyunları

21.Yüzyılın Harcanan Oyunları

Bilindiği gibi hayatımıza girmiş, gönülden bağlandığımız bilgisayar oyunlarından bazıları bir anda geliştirmeyi durduruyordu veya doğrudan oyunu kapatıyordu. Ben de bu makalemde bu oyunlara harcanan oyunlar adını verdim ve bu oyunlardan bazılarının hikayesini sizlere hatırlatmak istedim. Haydi, gelin görelim hangi oyunlar harcanmış…

Yazı Başlıkları

Red Alert

İlk oyunumuz ABD’den. 21. Yüzyılın başlarında Westhood Studio, ‘Red Alert’ adlı bir oyun yayınladı. Oyun Rusya’yı ABD’yi ve Diğer ülkeleri temsil eden 3 takımdan oluşuyordu. Her takımın kendine has gelişme metodları ve silahları araçları uçakları vb. vardı. Oyun çok oyunculu oynanma seçeneğine sahip olmasıyla ve aralara işlenen bilim kurgu ögelerinin başarılı olmasıyla çok büyük bir ilgi gördü. Bu ilgiyi karşılıksız bırakmayan Westhood, çok zaman geçmeden Red Alert 2 yi de yayınladı.

Bu oyunda 3 takım değil, bizzat kendi ülke adlarıyla adlandırılan 10 ülke vardı. Oyuna eklemeler başarılı bir şekilde yapılmıştı ve oyunun temel doğası da korunmuştu. Bu gelişmelerin ardından 2. Oyun da çok sayıda kişi tarafından oynandı ve dünyada geniş yankı buldu. 2007 yılında büyük oyun şirketi EA (Electronic Arts) çok konuşulan bu oyunu devam ettirme haklarını satın aldı. Herkes EA ya geçen Red Alert’ın çok klas devam oyunları getireceği kanaatindeydi. EA de satın alımın ardından ilk hamleyi 2008 de yaptı. Kendi şirketinin yapımcılığı altında ‘Red Alert 3’ ü yayınladı. EA bu oyuna adeta tecrübesini katmıştı. Grafikler gelişmiş telsizle bağlanan komutanlar eklenmiş ama 10 ülkeli sistem yerine Rusya, ABD ve Japonya’dan oluşan 3 takımlı sisteme dönülmüştü. Red Alert 2 sadece 550 MB iken, EA dan yayınlanan grafik açısından adeta evrim geçirmiş Red Alert 3, 6.5 GB idi. Bu yüksek boyuttan dolayı insanlar bu oyuna geçmekte tereddütte kaldılar. Bazıları 2 ile devam etti bazıları 3 e devam etti derken EA oyunu yayınladıktan sonra çok da fazla reklam yapmadı. Çünkü EA nın önemsediği oyunları başkaydı. Oyun ile pek ilgilenilmemesi üzerine oyun oyuncu bakımından adeta yok oluş yaşadı ve zamanla unutuldu.

EA belki muhteşem bir geliştirme yapmıştı oyuna ama oyunu çok sahiplenmedi ve benim gibi çoğu kişinin gönül verdiği Red Alert serisini adeta gözünü kırpmadan harcadı. Artık yeni nesil Red Alert’ın harcanan oyun olduğunu bırakın adını dahi bilmiyor.

I Can Football

Bildiğiniz üzere 0 Türk yapımı olan 11×11 online maç imkanı sunan 2010 yılında maçlarını Ntv SPOR kanalından dahi yayınlayabilen bu muhteşem Türk oyununun 3 ülkede 1.5 milyon oyuncusu vardı. Ama oyunun yapımcısı Sobee Studio 2010 yılında Türk Telekom’a satıldı. Türk Telekom oyunun devam paketi olan ICF 2 yi yayınladı. Manchester United ile oyun için anlaşma bile imzalandı. Ama oyun yayınlandıktan sonra oyun BETA aşamasından çıkarılmadı. TT girişimlerde bulunmadı. En sonunda 2014 yılında Sobee Studio çalışanlarını şirketin başka bölümlerine dağıttı.

Oyuna Barcelona oyuncularını bile ekleme aşamasına gelen Sobee, TT’nin vurdumduymazlığı yüzünden bu oyununu harcadı. Artık oyunu hatırlayan 50 kişi ya var ya yok…

İstanbul Kıyamet Vakti

Az önce bahsettiğimiz Sobee Studio’nun ilk online oyunu. 2007 de çıkan bu oyuna şirket satılmadan önce 5 tane de genişletme paketi gelmişti. Ülkemizin kültürel Metin 2’si değerindeki bu oyun TT’ye satılmanın ardından yine ihmaller zinciri ile harcandı gitti.

Zombi Rock

Ülkemizde JoyGame’in yayınladığı ZombiRock, küçük kitleler başta olmak üzere bir çok oyuncu çekmişti oyununa. Oyun için JoyGame, maNga adlı müzik grubu ile anlaşıp şarkı dahi söylettirdi gruba. Oyun adeta oyuncu patlaması yaşamıştı. Belki kesim küçüktü ama oyuncu boldu. Lakin JoyGame yeterince gelir getirmediği için bırakın geliştirmeyi durdurmayı, gözünü kırpmadan oyunu kapattı. Bugünlerde dahi oyunun açılmasını isteyen 20-30 kişi olmasına karşın bu oyun da artık bir harcanan oyun.

En çok bilinip oynanan ama artık isminin cismini çok az kişinin bildiği, harcandığından nankörce yok edildiğinden habersiz olunan oyunlar bunlar. Türk ve yabancı olmak üzere kitlelere değil getirdiği gelire bakılarak gönül verilmiş oyunlar ne zamana kadar harcanmaya devam edecek, Öyle nitelikli oyunlar ne zamana kadar yayınlanmaya devam edecek? Bunlar belirsiz. Bilinen tek şey bu oyunların göz dahi kırpılmadan harcandığı.

Bu makalelerde ilginizi çekebilir

Cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar * olarak işaretlenmiştir.