Bektaşi Üzümü Hakkında Bilgi

Bektaşi üzümü frenk üzümünde olduğu gibi Ribes cinsine ait sarı ve kırmızı renkte meyvelere sahip olabilen aromalı bir meyvedir. Olgun meyveleri çiğ ya da dondurulmuş olarak tüketilebileceği gibi pasta sanayinde de sıkça kullanılmaktadır. Bu meyve zengin vitamin deposu olma özelliğinden dolayı sağlık açısından da oldukça yararlıdır. Çeşit olarak ise sarı ve kırmızı meyveli olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır.

bektasi-uzumu-hakkinda-bilgi

bektasi-uzumu-hakkinda-bilgi

Bektaşi Üzümü

Kırmızı bektaşi üzümü çeşidi Türkiye’de çokça yetiştirilmeyen fakat İngiltere’de ticari üretimi çokça yapılan bir çeşittir. Ancak, büyük otellerin bu meyveye olan merakı Türkiye’de de meyvenin dikim alanlarının yavaş yavaş artmasına neden olmuştur. Özellikle yüksek fiyatlara alıcı bulması nedeniyle bu çeşitte bektaşi üzümü fidanı ile bahçe tesis edilmeye başlanmış ve üretim yapılmaya bu yolla yeni adımlar atılmıştır. Diğer yandan sarı bektaşi üzümünde de Türkiye’deki ekim alanları anlamında bir değişiklik olmamakla birlikte bu çeşidin anavatanı ise Kuzey Amerika’dır. Kuzey Amerika’da ticari üretimi oldukça yaygın olan sarı çeşit, ülkemizde ise meyvelerinden ziyade çekici sarı çiçekleri nedeniyle park ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanımı yaygındır. Artan bir trende sahip olan bektaşi üzümünde bahçe tesis ederken dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise fidan seçimidir.

Bektaşi Üzümü nasıl üretilir?

Bektaşi üzümü fidanı denildiğinde akla tüplü ve açık köklü olmak üzere iki fidan çeşidi gelmektedir. Bunlardan tüplü bektaşi üzümü fidanı çelik ile tüpler içine ekilerek üretilmiş yılın 12 ayı ekilebilen fidanı ifade ederken, açık kök fidan tarlada çelikleme yolu ile yetiştirildikten sonra kökleri açık bir şekilde tarladan elde edilip satışa sunulan ve sadece Aralık-Nisan ayları dikilebilen fidanları ifade etmektedir. Diğer yandan her iki bektaşi üzümü fidanının tarlaya dikilmesi de benzerdir. Her iki tipteki fidanın dikimi için 50 cm’lik bir çukur yeterli olmaktadır. Eğer aldığınız fidan açık köklü ise tepe budaması yaptıktan sonra dikim önerilirken, tüplü fidanda ise fidanı torbadan dağılmadan çıkardıktan sonra çukura doğrudan dikebilirsiniz. Dikimden sonra 5-10 litre can suyu vermeyi de ihmal etmemelisiniz.

bektasi-uzumu-yetistiriciligi

bektasi-uzumu-yetistiriciligi

Doğru bir üretim ve iyi bir randıman istiyorsanız sertifikalı ve sağlıklı bektaşi üzümü fidan satışı yapan kurumlardan fidan almanız çok yerinde bir karar olacaktır. Ayrıca satışı gerçekleştiren kurumun satış sonrası istenmesi ya da ihtiyaç duyulması halinde danışmanlık hizmeti vermesi de oldukça önemlidir. Eğer tüm bu sayılan hizmetleri bir arada bularak kaliteli ve uygun fiyata fidan satışı yapan bir yer arıyorsanız profesyonel hizmetin sadece bir tık uzağınızda olduğunu belirtmekte fayda var. Her çeşit bektaşi üzümü fidanını hem açık köklü hem de tüplü olarak uygun fiyatlara piyasada satış yapan firmalardan bulmanız mümkündür.

Ağaç türleri hakkında bilgi almak için linke tıklayarak diğer yazılarımıza göz atabilirsiniz. Ayrıca aşağıdan konumuza yorum yaparak yardım alabilirsiniz.

Bu makalelerde ilginizi çekebilir

Cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar * olarak işaretlenmiştir.