Benleri Aldırmak Zararlı Mı?

Benleri Aldırmak Zararlı Mı?

İnsan vücudu, hücrelerin bir araya gelmesiyle oluşmuş bir yapıdır. Her hücrenin bir görevi vardır. Bunlardan biri de melanosit hücreleridir. Bu hücreler melanin maddesini üreterek insan cildine renk verir. Bu hücreler cilde orantılı olarak dağılırlar. Ancak kimi zaman bu dağılımda farklılıklar oluşarak belli bir bölgede toplanmalar olur. Bunun sonucunda cilt rengine oranla daha koyu bir rengi olan lekeler ortaya çıkar. İşte bu lekelere “ben” diyoruz. Bilgi sitesi olarak bu konu hakkında sizlere detaylı bir makale hazırladık.

Herkeste var olan ancak çok dikkat çekmeyen bu cilt lekeleri vücudun hemen hemen her bölgesinde oluşabilir. Bazı vücutlarda sayıca fazla iken bazılarında ise yok denecek kadar azdır. Tabi sadece sayısal olarak değil boyut, renk, ciltteki duruşu olarak da farklılık gösterebilirler.

Bazı benler vücuda yapışık şekilde ele fazla gelmeyen şekilde olurken bazıları her an kopacakmış gibi çıkıntılı bir yapıdadır. Boyut olarak küçük olanlar göze çapmazken, bazen o kadar büyük olurlar ki bu durum kişide psikolojik rahatsızlığa bile sebep olabilir. Kişi de bu durumdan kurtulma arayışları oluşmaya başlar. Kişi kendine bir takım sorular sorarak bu durumu araştırır. Benlerden kurtulmaya yönelik araştırmalara göre en sık merak edilen soru “benleri cerrahi müdehale ile aldırmak zararlı mı?” sorusudur. Bunu “ben aldırma sonucu ciltte herhangi bir problem olur mu? “ , “cildin görünümü ne yönde değişir?”gibi sorular izler. Sağlık açısından bir problem olur mu bu konulara değinelim.

benleri-aldirmak-zararlimi

benleri-aldirmak-zararlimi

Yapılan araştırmalar benleri aldırmanın herhangi bir zararının olmadığını, hatta bazı tuhaf görünümlü benlerin kanserli yapıya dönüşebilme ihtimalinden dolayı, aldırmanın daha iyi sonuçlar ortaya çıkaracağını göstermektedir. Yapılan operasyonlarda da benler, altındaki yağ dokusu ile birlikte alındığından lokal anestezi ile olmakta ve lazer yöntemi tercih edilmemektedir. Ben aldırma konusunda en iyi örnek olarak kendimi verebilirim. Vücudumun sağ kürek kemiği altındaki bölgede ve sol kol pazı bölgesinde doğuştan gelen büyük ben vardı. Ergenlik döneminde yüzümdeki sivilceler için cilt doktoruna gittiğimde, doktora benlerimi de gösterdim.

Doktor; benlerimi aldırmamın benim için iyi olacağını, güneşin zararlı ışınlarına maruz kaldıkça ilerleyen yaş dönemlerimde bana sıkıntı verebileceğini anlattı. Ben aldırma operasyonuna yönelik zaman konusunda herhangi bir acili yet görmediğini ancak benim için uygun bir dönemde bunu gerçekleştirmem gerektiğini sözlerine ekledi. Ben de o dönemde öğrenci seçme sınavına hazırlandığım için operasyonu sınav sonrası bir güne bırakmaya karar verdim. Sınavdan sonra doktora gittim ve operasyon için gün kararlaştırdık. Lokal anestezi ile 20-30 dakika gibi kısa süren bir operasyon sonucu benlerimi aldırmış oldum. Ameliyat sonrası hastanede biraz dinlenip kendime gelince eve döndüm. Hastaneye geliş-operasyon-dinlenme-çıkış hepsi toplamda üç saat gibi bir süreyi kapsamıştı.

Vücudumda operasyon sonrası oluşan görünüm ise eskisine göre daha iyi durumda. Sağ kürek kemiği altındaki bölgede hafif pembe renkte bir dikiş izi, sol kolumdaki bölgede ise aşı izine benzer bir iz mevcut. Belki bu izler daha az olabilirlerdi. Tabi ben operasyon sonrası yara üzerine sürülmesi için verilen merhemi üç dört gün gibi kısa bir sürede bırakmasaydım. Operasyonu geçireli on seneden fazla bir zaman oldu. Şu ana kadar herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadım, bir zararını görmedim. Bu konu ile ilgili tek pişmanlığım keşke merhemi daha uzun süreli kullansaydım da izler daha da az görünüyor olsaydı diyebilirim.

Konu ne olursa olsun işinde uzman kişilerle yapılan işlemler sonrasında hayat bizler için daha rahat olabiliyor.

Bu makalelerde ilginizi çekebilir

Cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar * olarak işaretlenmiştir.