Çam Ağacı Özellikleri

çam ağacı özellikleri

Kozalaklılar takımından çamgiller familyasında bulunan, reçineli ve iğne yapraklı bir çok türü bulunan bir ağaçtır. Bu içeriğimizde çeşitli yönlerden çam ağacı özellikleri nelerdir değinmek istiyoruz. Çam ağaçlarının tamamının yaprakları iğne şeklindedir. Çiçekleri erkekli ve dişilidir. Erkek çiçekleri uzun sürgün kısımların uçunda tırtıla benzer bir yapıdadırlar. Çam ağacı nasıl dikilir? öğrenmek isterseniz bağlantıya tıklayınız.

Bazı çam ağacı türlerinde ise salkım kömeç şeklinde bulunmaktadırlar. Çiçeklerinin dişi kısımları ise sürgünlerin dip kısmında kozalak biçiminde bulunmaktadır. Çam ağacı yaz kış daima yeşil kalabilme özelliğine sahiptir. Dünya’da çoğunlukla tropikal alanlarda bulunmaktadırlar. Ayrıca dağlık kısımlarda da sıklıkla yetişebilmektedirler.

Çam Ağacı

Çam ağaçlarının kabuk kısımlarında onları hayvanlardan korumak amacıyla doğal bir savunma oluşturan reçine bulunmaktadır. Kabuk kısımları pullu bir yapıda ve oldukça kalındır. Gövde kısımların özel olarak işlendikten sonra tüketilebilen çam ağacı A ve C vitaminlerini yüksek oranda içeriğinde barındırmaktadır. Çam ağacının kabuğu çiğ olarak yenilebilmektedir. Çam ağacı hastalıkları hakkında bilgi almak isterseniz bağlantıya tıklayınız.

Çam Ağacı Kozalakları

Çam ağacında hem erkek hem de dişi kozalaklar bulunabilmektedir. Erkek çam kozalakları sürekli polen dökmekte ve dişi kozalaklara oranla daha küçük yapılıdırlar. Dişi çam kozalakları daha iri yapılıdırlar ve daha odunsudurlar. Bu kozalakların döllenme özellikleri bulunmaktadır ve uzun bir süre sağlam kalabilmektedirler.

Çam Ağacı Yaprağı

muhteşem çam ağacı

muhteşem çam ağacı

Çam ağaçlarının yaprakları diğer ağaçlar gibi değildir. Bu ağacın yaprakları 1 yıldan daha uzun bir süre yaşayabilmektedirler. Bu sayede çam ağacının 4 mevsim yeşil kalmasını sağlamaktadırlar. 1 yaşını doldurduktan sonra dökülen yaprakların yerine eş zamanlı olarak yeni yapraklar çıktığı için çoğu zaman döküldükleri fark edilmez.

Çam Ağacı Türleri

Çok farklı çam ağacı türleri bulunmasına rağmen biz ülkemizde sıklıkla yetişen bazı çam ağacı türlerine ve özelliklerine değinmek istiyoruz. İlk olarak sarıçamı ele alırsak; bu çam türü dik düzgün bir gövdeye sahiptir. Kırmızı, sarı karışımı bir kabuk rengine sahiptir. Ormanlık arazilerde sarıçama sıklıkla rastlanmaktadır. Ülkemizin kıyı kısımlarında yalıçamı ismi verilen yayvan görünüşlü, uzun yapraklı çam ağaçları bulunmaktadır.

Genellikle yalıçamı Akdeniz bölgesinde daha sık yetişmektedir. Ayrıca bunların dışında ülkemizde fıstık çamı, karaçam, halep çamı, kızılçam vb. türlerde bulunmaktadır. Çamların tüm türlerinde kabuk kısmında reçine bulunmaktadır. Antep fıstığı, fıstık çamından elde edilmektedir. Çam ağaçları mobilya sektöründe kerestesinden sıklıkla yararlanılan bir ağaç türüdür.

Çam Ağacının Kullanım Alanları

Çam ağaçları ilaç sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır çünkü  kronik öksürük rahatsızlığı olan kişiler için mucizevi şekilde etki sağlayabilmektedir. Ayrıca astım tedavisinde, idrar söktürmek için ve balgam çıkarma gibi tedavi girişimleri içinde çam ağaçlarından yararlanılmaktadır. Etkili bir kokusu olduğundan dolayı parfüm yapımında kullanılabilmektedir.

Çam terebentin veya çam yağı formunda satılan türleri şampuana katılıp kullanıldıklarında saç dökülmesini engelleyebilmektedirler. Kereste imalatında sıklıkla tercih edilmektedir. Ayrı kağıt üretiminde de sıklıkla tercih edilen bir ağaç türü olarak ön plana çıkmaktadır.

Bu makalelerde ilginizi çekebilir

1 yorumYorum Yap

  • Soru
    Çam ağacında kesilen dalların
    , kesildiği yerlerinden sakız damlamakta( veya yapışkan madde)
    Kesilen yere ne yapabilirim.

Cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar * olarak işaretlenmiştir.