Çınar Ağacı Özellikleri

çınar ağacı

Dünya’daki en uzun ağaçlar arasında bulunan çınar ağacı hava kirliliğine karşı son derece dayanıklı ağaç türleri arasında bulunmaktadır. Bu sebeple şehir yerleşimlerinde rahat bir şekilde sıklıkla yetiştirilmektedirler. Sonbahar aylarında yaprakları sarararak dökülmeye başlamaktadır. Çınar ağacı platanus yani çınargiller familyasında bulunmaktadır.

Çınar ağacı hakkında bilgi vermeye devam ediyoruz. Uzun bir boya ve üçgen şeklinde bir yapıya sahiptirler. Sonbahar aylarında ponpon şeklindeki küçük kahverengi meyveleri yeşermektedir. Bu meyveler kış döneminde kadar dayanabilmektedir. Çınar ağaçları Anadolu’nun her bölgesinde yetişebilme özelliğine sahiptir. Dört mevsim boyunca çınar ağaçlarını bahçenize veya her türlü arazinize dikebilirsiniz. Ayrıca fidan yerine tohumunu diktiğinizde bile bir süre sonra yeşerip fidan olmakta ve ardından ağaca dönüşebilmektedir.

çınar ağaçları

çınar ağaçları

Çınar ağaçları yaklaşık olarak 40 metreye kadar uzayabilmektedirler. Direk olarak güneş alan ortamlarda veya hafif gölgelik alanlarda yetişebilmektedirler. Toprak yönünden fazla seçici davranmayan bu ağaçlar hemen hemen her türlü arazide rahat şekilde büyümektedirler. Fakat daha teze ve geçirgen olan topraklarda kireçli  ve kumlu topraklara oranla daha iyi yetişmektedirler. Çınar ağaçları ülkemizde en uzun ömürlü olan ağaçlar arasında bulunmaktadır.

Çınar Ağaçlarının Fiziksel Özellikleri

kırmızı çınar yaprağı

kırmızı çınar yaprağı

Çınar ağaçları nemli ortamlarda yetişmeyi çok sevmektedirler.  Bu sebepten dolayı göl, dere kenarları ve vadiler onlar için iyi bir yetişme alanıdır. Çınar ağacının gövdesi genç yaşlarında düzgün kabukludur fakat daha sonra yaşlılık dönemlerinde kabukları çatlaklı bir hale dönüşmeye başlamaktadır. Gençlik dönemi geçmeye başladıktan sonra dökülen kabuklarının altından beyaz bir tabaka gün yüzüne çıkar. Bu sebepten dolayı çınar ağaçlarının gövde kısımları ilk dönemlerde yeşilken daha sonra kahverengi bir hale gelmeye başlar. Çınar ağaçları daha rahat ve hızlı gelişmek için kabuklarını dökerler. Çünkü kabukları dökülen çınar ağaçları daha güçlü, kuvvetli olmaya başlamaktadır. Aynı zamanda bu kabuklarını dökerek güçlenebilme özelliği sayesinde yoğun hava kirliliğinin yaşandığı şehir ortamlarında yaşayabilme özelliğine kavuşmaktadır.  Kışın dayanılmaz soğuk havalarına karşı çınar ağaçları doğal olarak son derece dayanıklı bir yapıdadırlar. Çınar ağaçları aşırı derecede güçlü ve yayılabilen bir kök yapısına sahiptirler. Özel yapısı itibariyle incelediğimizde dallarının diğer ağaçlara oranla daha kalın ve düzensiz bir yapıda olduğu göze çarpmaktadır. Bu sebeple çok iyi bir gölge ağacı olma potansiyeline sahiptir.

Yapraklarının uç kısımları sivri şekilde, kenar kısımları ise düzensiz ve dişli bir yapıdadır.  Erkek ve dişi çiçekleri birbirinden bağımsız konumdadırlar. Düz bir gövdeye sahip geniş bir tepesi bulunan muhteşem bir ağaç türüdür.

Çınar ağacı faydaları nelerdir? bu konu hakkında bilgi almak isterseniz linke tıklayarak makaleye ulaşabilirsiniz.

Bu makalelerde ilginizi çekebilir

Cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar * olarak işaretlenmiştir.