Gelişmiş Tarımda Kullanılan Makinelerin İcadı

Gelişmiş Tarımda Kullanılan Makineler, zengin ülkelerde önce buhar makinesinin, ardından patlamalı motorun icadıyla gündeme gelen tarımda motorlu araç kullanımı, gerçek anlamda XX. yy.’ın ilk 30 yılında başladı, ama motor bütün kırsal kesimlere ancak II. Dünya Savaşı ertesinde yavaş yavaş ulaştı.

Günümüzde ekim işleri, gittikçe daha büyüyen aletleri gitgide artan hızlarda çeken veya iten, giderek daha güçlü traktörlerle yapılmaktadır. Emek verimliliğini artırma isteği, bu gelişmenin başlıca nedenidir, ama tek nedeni değil; kaliteli ürün yetiştirmek, toprağın verimliliğini korumak, çalışma koşullarını iyileştirmek de söz konusudur. Hasat işleri motorlu araçlarla yürütülmektedir. Biçerdöver, taneli bitkilerin hasadı için çok işlevli kusursuz bir makine durumuna gelmiştir. Bağ bozumu (üzüm hasadı) makinesi, yakın tarihlerde Fransız bağcılar arasında yaygınlaşmıştır. Merak ettiğiniz diğer icatlar için linke tıklayınız.

tarimda-makinelesme

tarimda-makinelesme

Bütün bu makineler en azından bir kişinin bunlarla ilgilenmesini gerektirmekte ama elektronik sayesinde son derece başarılı olan otomatik mekanizmalardan gitgide daha fazla yararlanmaktadır. Yarın robotlar, insanı makineleri kullanmaktan ve ayarlamaktan tamamen kurtaracaktır: meyve devşirme robotu daha şimdiden iş başındadır, süt sağım robotuysa, 1990 yılında hemen hemen son biçimini almıştır.

Kısacası, gelişmiş tarım işletmeciliğindeki mekanik yenilikler, tek başına emek verimliliğini artırmaktan daha başka öğelere bağlıdır: bunların başında toplumsal ihtiyaçlar, rahat çalışma ihtiyacı ve kalite arayışı gelmektedir.

Bu makalelerde ilginizi çekebilir

Cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar * olarak işaretlenmiştir.