Görme Sorunları Nelerdir? Nasıl Belirlenir?

görme-sorunlari-miyop

Görme Sorunları Nelerdir? Nasıl Belirlenir?

Görme sorunları toplumda birçok kişide görülen ve sağlık problemlerine neden olan rahatsızlıklardandır. Bu nedenle bu sorunların tespit edilmesi ve tedavi edilmesi oldukça önem taşımaktadır. Nedir? Nasıl Yapılır? bölümümüzde sizleri bilgilendirmek amacıyla görme sorunları nelerdir? nasıl belirlenir? konusundan yeterli bilgiyi alabilirsiniz.

İnsanların görme organı son derece gelişmiş bir sistemdir. Normalde, aralarında bir derecelik bir açı bulunan iki cismi rahatlıkla ayırt edebilir; o anda görme keskinliğı 10/10’dur. Görme yeteneğinin ölçülmesi, üzerinde büyükten küçüğe doğru sıralanmış harflerin bulunduğu bir levha yardımıyla yapılır. Fransız H. Parinaud’nun hazırladığı bu sıralama sisteminde görme keskinliği P20 ile P2 arasında derecelenmiştir (P2 en üstün görme keskinliğini ifade eder).

GÖZLER NEDEN BOZULUR?

Görme, hayatın ilk yıllarında gelişir; süt çocuğunda 1/10 civarında olan görme keskinliğı, iki yaşında 5/10’e, beş ile yedi yaş arasında 10/10’a tamamlanır. Bu gelişmeye yardımcı olan uyarılar, en yoğun olarak yakın görme alanından gelir. Çocuğun görme keskinliği çok erken yaşlardan başlayarak, özel testlerle geliştirilir; eğer bir görme bozukluğu varsa tedavi bu yaşlarda en iyi sonucu verir. En sık rastlanan görme bozuklukları, kırılma kusurlarına bağlı arızalardır.

görme-sorunlari-miyop

görme-sorunlari-miyop-hipermetrop-astigmat

MİYOPLUK VE HİPERMETROPLUK

Miyopluk da, gözyuvan fazla uzun olduğundan, ışık ışınları retinanın önüne yönelir İlk belirtiler, çok küçük yaşlarda, yakını normal kesinlikle görebilen çocuğun, uzağı görmekte zorluk çekmesiyle kendini gösterir. Aşırı derecede miyop gözlerde, retinada önemli hasarlara yol açabilecek şekil bozuklukları da meydana gelir. Aksine, hipermetroplukta, gözyuvasının uzunluğu yeterli olmadığından, ışık ışınları retinanın arkasına yönelir. Belirtileri, uzaktan görme yeteneği normal olan çocuğun, yakın görme keskinliğini kaybetmesi şeklinde ortaya çıkar. Arıza önemliyse, uzaktan görme keskinliği de zarar görebilir.

astigmatik kornea

ASTİGMATLIK NEDİR? NASIL OLUŞUR?

Astigmatlık da çokça rastlanan göz kusurlarından biridir. Göz yuvasının çizdiği eğri, bir ekseni yönünde çarpıklık gösteriyorsa, çizgiler ve şekiller bozulmuş olarak algılanır. Presbitlik, ilerleyen yaşla gelişen bir bozukluktur. İncelip kalınlaşarak uzaktan ve yakından net görmemizi sağlayan göz merceği, zamanla bu uyum yeteneğini kaybeder ve hafif bir miyopluğu olanlar dışındaki orta yaşlıların, okuyabilmek için, merceğin görevini yapacak bir gözlük kullanmalarını gerektirir. Bugün dünyada 1,8 milyar kişinin gözlük kullanma ihtiyacı olduğu (yüzde 50’si presbitlik), ancak 600 milyon kişinin gözlük kullandığı bilinmektedir.

Bu makalelerde ilginizi çekebilir

Cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar * olarak işaretlenmiştir.