Kestane Ağacı Bakımı-Nasıl Yetiştirilir?

kestane ağacı nerede yetişir

Kestane ağaçları doğada tamamen doğal şartlar altında yetiştirilmektedirler. Bu ağaçların yetiştirilmesi için herhangi bir tarımsal ilaca ve suni gübre kullanımına gerek yoktur, kestane ağaçları organik tarım ürünleridir. Karbonhidrat açısından oldukça zengin kestane meyveleri verir. Organik olması ve besin değerlerinin yüksek olması nedeni ile ciddi oranda talep görür. Kestane ağaçlarının yetiştiği yerler, kestane meyvesinin tüketiminde ilk sıralarda yer alır ancak aynı zamanda yüksek rakamlarda ihraç edilerek tüm dünya mutfaklarına girmiştir.

kestane ağacı yetiştirme

KESTANE AĞAÇLARI EN ÇOK NERELERDE YETİŞİR?

Kestane ağaçları sağlam ve oldukça dayanıklı ağaçlardır, -30 C’ ye kadar dayanabilmektedirler. Hassas oldukları zamanlar, ilkbaharda geç gelen, sonbaharda ise ilk olan donlardır. Yetiştirildikleri bölgenin yıllık yağış ortalama miktarı önemlidir, 600 – 1600 mm olan bölgelerde yetiştirilebilirler. Aldıkları fazla yağış döllenmeyi olumsuz etkileyeceği için fazla yağış sevmezler. Kestane ağaçlarının yetiştiği yerler genellikle deniz seviyesinden itibaren 700 / 800 metre yükseklikte olan bölgelerdir. Ancak kestane ağacı yetiştirilirken bölgenin ekolojik durumu daha önemlidir ve yetiştirilebileceği yükseklikler buna göre değişiklik gösterebilir. Bir kestane ağacı Anadolu’da 1390 metrede, İspanya’da 1600 metrede ve Kafkaslarda 1800 metrede dahi yetişebilmektedir ve bu farklılık tamamen ekolojik durumdan kaynaklanmaktadır. Ülkemizde kestane ağaçları Doğu Karadeniz Bölgesinden başlayıp Marmara kıyılarına kadar uzanmaktadır. Ege kıyılarında ise Antalya’ya kadar devam etmektedir. Ege Bölgesi ve Marmara Bölgesinde 1200 metre yüksekliklerde dahi kestane ağacı yetiştirilmektedir. Ülkemizde en çok Aydın ilinde yetiştirilmektedir.

Kestane ağacı yetiştirme

kestane ağaçları, kestane nerede yetişir, kestane ağacı bakımı

Çok eski zamanlardan beri insanların beslenmesinde önemli yer alan kestane meyveleri ve birçok yapı işlerinde kullanılan, düzgün yapılı ve çürümeye dayanıklı kestane odunları kestane ağaçlarının uygun iklimli bölgelerde yoğunlukla yetiştirilmesini sağlamaktadır. Kestane ağaçlarının yetiştirildiği yerler çoğunlukla doğal yayılış alanlarıdır ancak bunların dışında bazı bölgelerde kültür bitkisi olarak ta yetiştirilebilir.

Bu makalelerde ilginizi çekebilir

Cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar * olarak işaretlenmiştir.