Kestane Ağacı Nerede Yetişir?

kestane ağacı nerede yetişir

Kestane Ağacı Nerede Yetişir? Kestane ağacı, ılıman ve sıcak iklim koşullarını sever. Nispeten güneşli ve nemi yüksek olan yerlerde, daha sağlıklı ve verimi yüksek kestane ağacı yetiştiriciliği mümkün olmaktadır. Ülkemizde kestane ağacı nerede yetişir? dersek, bu bölgeler çoğunlukla Marmara kıyılar, ege kıyıları ve Doğu Karadeniz bölgesindedir. Şuan mevcut olan kestane ağaçlarının geneli, bu bölgelerde diğer orman ağaçları ile karışık şekilde bulunmaktadır. Başka ağaç türleri için diğer makalelerimize linkten ulaşarak bilgi alabilirsiniz.

1000m ile 1200m arasındaki yüksekliklere kadar olan bölgelerde yaşayabilen kestane ağaçları, ağır toprakları ve kireç miktarının çok olduğu bölgeleri sevmiyor. Bu yüzden daha çok toprağı geçirgen ve gevşek olan bölgelerde yetişebilmektedir. Kestane ağaçları için en uygun yükseklik 400m civarındadır.

Kestane ağacı nerelerde nasıl yetişir

KESTANE AĞACI HANGİ İLLERDE YETİŞİR?

Kestane nerede yetişir? deyince, çoğumuzun aklına Bursa gelmektedir. Aslında, Aydın, İzmir ve Kastamonu’da,  Bursa’ya oranla daha fazla kestane üretimi yapılmaktadır. Kestane yetiştiriciliğinde bu illerimizi Sinop, Manisa, Bartın, Kütahya ve Denizli takip etmektedir.

KESTANE AĞACI NASIL DİKİLİR?

Bu bilgiler ışığında, kestane bahçesi kurulmak isteniyorsa, toprağı gevşek, bol güneş alabilen nemli ortamların seçilmesi önemlidir. Önceden derin sürüm yapılmış bir dekar alana, 16-20 adet kestane fidanı dikilmesi uygun olacaktır. Ağaçların aralarında, 7-8 metre dikim mesafesi bırakılması en ideal ölçüttür.

KESTANE AĞACI BAKIMI

Bu uygulamalar tatbik edildikten sonra, kestane ağacından en iyi verim nasıl alınır?, sorusu daha doğru olacaktır. Bu sorunun odağındaki kilit nokta, üreticilerin en son gelişmeleri takip ederek, en yeni yöntemleri kullanmaları olacaktır. Aynı zamanda, dikim için seçilecek en uygun yer, hastalık ve diğer sorun yaratabilecek koşullara karşı, en az düzeyde etkilenecek şekilde hazırlanmalıdır.

Kaliteli ve en iyi ürün veren kestane türünün seçimi ve aşılama yolu ile verimin ve kalitenin arttırılması da mümkündür. ilaçlama düzenli şekilde, aksatılmadan yapılmalı ve gübrelemeye de önem verilmelidir.

Bu makalelerde ilginizi çekebilir

2 YorumlarYorum Yap

Cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar * olarak işaretlenmiştir.