Limon Ağacı Yapraklarındaki Sararma ve Dökülmenin Nedenleri

Limon Ağaçlarında Sararmalar Dökülmeler

Limon yetiştiriciliği ya da hobi olarak limon kültürü yapanların en çok şikayetçi oldukları konuların başında limon ağacının yapraklarında sararma ve dökülmedir. Son zamanlarda sitemize gelen soruların çoğu da bu durumdan şikâyetçi olduğu için limon ağacı yapraklarındaki sararma ve dökülmenin nedenleri hakkında yazıyı hazırladık. Sorunlarınızın neden kaynaklandığını ve ağaçlar için tedavi yöntemlerini kolayca bulmanız dileğiyle…

LİMON YAPRAKLARI NEDEN SARARIR?

Öncelikle sararma ve dökülmenin nedeni iyi anlaşılmalıdır. Çünkü sararmalar bir hastalıktan kaynaklı olabileceği gibi zararlı ya da beslenme bozukluklarından kaynaklı da olabilmektedir. Hastalık olarak değerlendirildiğinde uçkurutan ve limon tıkanıklık hastalığı bu tür belirtilere neden olurken, azot ve demir eksiklikleri de limonda yaprak sararmalarına ve dökülmelere neden olmaktadır. Son olarak zararlı anlamında limonda zarar yapan akarlar önce kloroz yani sararmaya daha sonra da dökülmelere neden olmaktadır. Bu nedenle öncelikle bitki uzman bir kişi tarafından incelenip zararın neden olduğu anlaşılmalı daha sonra ise mücadelesine karar verilmelidir. Limon ağacı nasıl yetiştirilir? öğrenmek için bu makaleye gidiniz.

limon-agaci-yapraklarinda-sararma-ve-dokulmelerin-nedenleri

limon-agaci-yapraklarinda-sararma-ve-dokulmelerin-nedenleri

Hastalık Kaynaklı Yaprak Sararmaları ve Dökülmeler

Limon ağacı hastalıkları konusunda bilgi almak için bağlantıya tıklayarak yazımıza gidebilirsiniz.

Uçkurutan: Limon ağacınızın yapraklarında sararma ve dökülmeler olduğunda eğer bu uçkurutan hastalığından kaynaklıysa anlamanın birkaç basit yolu bulunmaktadır. Ekim ve Mart ayları arasında meydana gelen bu hastalıkta tipik belirtiler özellikle uç yapraklarda sararma ve yaprak sapları dallarda kalacak şekilde seyreden dökülmelerdir. Bu dökülmeler tepeden inme şeklinde tüm yaprakların dökülmesine kadar ilerlemektedir. Diğer yandan hastalığın en önemli göstergesi de uç dallar ikiye bölündüğünde turuncumsu kahverengi damar lekelenmeleri görülmesidir. Hastalıkla mücadelede bakırlı ilaçlar (bakır hidroksit, bakır oksiklorür) ekim, aralık ve mart aylarında üç ilaçlama şeklinde yeşil aksama uygulanır. Bakır oksiklorürün önerilen dozu 400 gr ilaç/100 lt su, bakır hidroksitin ise 200 gr ilaç/100 lt su şeklindedir.

limonda-uckurutan

limonda-uckurutan

Limon Tıkanıklık Hastalığı: Bu limon tıkanıklık hastalığının ilaçlı mücadelesi bulunmamaktadır. Virüs olduğu için hastalık görüldüğünde hasta bitkiler sökülüp atılmalıdır. Ancak bazı bitki besleme yöntemleriyle ağacın kısmen de olsa ayakta tutulması ve verim alınması mümkün olabilmektedir. Bahçe kurulacak zaman alınan fidanların virüsten ari olmasına dikkat edilmelidir.

Bitki Besin Eksikliklerinden Kaynaklı Sararmalar ve Dökülmeler

Demir Eksikliği: Özellikle bitkinin genç yapraklarında sararmalar görülmektedir. Daha sonra ilerleyen dönemlerde sararan yapraklar dökülmektedir. Sararmaların demir eksikliğinden kaynaklandığını anlamanın en önemli yolu sararmaların damar aralarında damarlar yeşil kalarak gerçekleşmesidir. Damarlar yeşil kalıp damar aralarında sararma şeklinde kendini belli eden demir eksikliği sonucunda çiçeklenme de etkilenmekte verim düşüklüğü yaşanmaktadır. Sözü edilen sararmaları engellemek için % 6’lık metalik demir şelatlarının 250 gr demir/ 100 lt su dozunda belirtilerin görüldüğü zamanda ağaçlara uygulanması gerekir.

limon-yapraklarinda-demir-eksikligi

limon-yapraklarinda-demir-eksikligi

Zararlı Kaynaklı Yaprak Sararmaları ve Dökülmeler

Özellikle limon ağaçlarında beslenen akar denilen kırmızı örümcekler yapraklarda beslenmeleri sonucunda önce emgi yerlerinde nokta nokta sararmalar yapmakta, daha sonra beslenmenin devam etmesi nedeniyle tüm yaprakta sararma ve dökülmeye neden olmaktadır. Bu zararlıyı limon yapraklarının alt yüzeylerinde çok dikkatli bakarak görmek mümkündür. Hatta piyasada satılan büyüteçler de bu iş için kullanılabilir.

Mücadelesinde kükürt, Etoxazole, Fenbutation oxide, Fenazaquin, Pyridaben, Spirodiclofen, Tebufenpyrad etkili maddeli ilaçlar, yazlık ve kışlık yağlar önerilen dozlarda kullanılmaktadır.

Bu makalelerde ilginizi çekebilir

1 yorumYorum Yap

  • Limon ağacının yapraklarında sararma vardı sayenizde bilgi sahibi oldum ve limon ağaçlarına önlem aldım teşekkürler.

Cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar * olarak işaretlenmiştir.