Mandalina Ağacı Yetiştiriciliği Ve Hakkında Bilgi

Mandalina Ağacı Hakkında Bilgi

Turunçgillerden biri olan mandalina ağacının bilimsel ismi Citrus reticulata olup, ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilen ve meyveleri tüketilen bir bitkidir. Mandalina tüm turunçgillerde olduğu gibi sarı-turuncu renkli bir meyve olup, genellikle sofralık olarak ve suyu sıkılarak tüketilmektedir. Son yıllarda ülkemizde mandalina tüketiminin artması nedeniyle bu meyveden yapılmış meyve suları, kurabiye türleri ve reçel gibi işlenmiş ürünler de piyasada bulunmaktadır. Portakaldan oldukça farklı bir aroması olan mandalinanın kavuğu daha yumuşak olması nedeniyle tüketimi de daha kolaydır. Anavatanı Çin olan bu meyvenin kelime anlamı da yine Çin etimolojisinden gelmektedir. Çin dilinde sarı kaftan anlamına gelen mandarin kelimesi batıya geçmesinin ardından ülkemize İtalyanca mandarino kelimesinden gelerek mandalina olarak evrilmiştir.

Mandalina-Agaci-Yetistiriciligi-Hakkinda-Bilgi

Mandalina-Agaci-Yetistiriciligi-Hakkinda-Bilgi

Mandalina ağacı iklim koşulları

Dünya’da ton bakımından mandalina üretimi incelendiğinde 2012 verilerine göre ülkemiz Çin, İspanya, Brezilya ve Japonya’nın ardından dördüncü sırada gelmektedir. Mandalina bitkisinin yetiştirilebildiği coğrafyanın en büyük belirleyicisi iklim koşullarıdır. Bu bitki turunçgillerin genel özelliğini taşıyarak sıcak iklimleri sevse de sıfırın altındaki sıcaklıklara da belli bir oranda portakal ve limona göre daha fazla dayanabilmektedir. Ancak, -8-9 derecelere varan soğuklarda üretim tehlikeye girmekte, ağaçlar donarak ölmektedir. Kısaca bu bitkinin iklim isteği ılıman iklim bitkisi şeklinde özetlenebilmektedir.

mandalina çeşitleri

En Çok Üretimi Yapılan Mandalina Çeşitleri

Nova, kinnow, tangerina, satsuma, robinson, mineola, ovari, kara, okitsu, ankor, klemantin, fremond, fortune, klausellina, marisol, lee, yerli ve ortanik şeklindedir.

Mandalina Yetiştiriciliği

İyi bir mandalina yetiştiriciliği için bitkinin genel isteklerinin karşılanması gerekmektedir. İlk olarak ılıman iklim bölgesinde güzel bir bahçe tesis edilmelidir. Bahçe tesis edilecek alanın toprağının tınlı, kumlu-tınlı ya da killi-tınlı olması gerekmektedir. Ayrıca toprak pH’sının 5-5,6 arasında olması tercih edilmektedir. Mandalina fidanlarının ekim derinliği 1.5-2 m olmalıdır. Bitkinin kökleri çok fazla derinlere gittiğinden dolayı bakımı sırasında toprak işlemenin yüzeysel yapılması önerilmektedir. Ayrıca, bitkinin ortam koşullarına iklime, toprak yapısına, hastalık ve zararlılara dayanıklılığını sağlamak için anacının düzgün seçilmesi gerekmektedir.

Yetiştiricilikte bakım, gübreleme, sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi konulara dikkat edilmesi durumunda ağaçtan alınacak verim hissedilir şekilde artmaktadır. Bu nedenle sözü edilen konular hakkında yetiştiricilik yapanların bilgi sahibi olması önemlidir.

Mandalinanın Faydaları

• Tüm turunçgillerde olduğu gibi mandalina meyvesi de C ve B vitaminince zengindir. Bu nedenle bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve grip gibi enfeksiyon hastalıklarının iyileşmesinde oldukça etkili olmaktadır.
• Yüksek kolestrolün ve tansiyonun düşürülmesinde oldukça etkili bir meyvedir.
• Damar ve kalp hastalıklarında ve damar sertliğinde damar içinde bulunan porları temizleyerek  koruyucu ve tedavi edici görevi görmektedir.
• Bağışıklık sistemini korumasının haricinde C vitamini içeriğinin yüksek olması nedeniyle sinirleri yatıştırıcı ve psikolojik rahatsızlıkları tedavi edici etkisi de bulunmaktadır.

Bu makalelerde ilginizi çekebilir

Cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar * olarak işaretlenmiştir.