Meşe Ağacı Özellikleri Ve Türleri

meşe ağacı özellikleri

Meşe ağaçları yakacak odun üretiminde ve mobilya sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca meyveleri hayvan yemi üretiminde kullanılmaktadır. Meşe mazıları ilaç üretiminde ve boya sanayisinde kullanılmaktadır. Park ve bahçelerde sıklıkla kullanılması da meşe ağacı özellikleri arasında bulunmaktadır.

Meşe Ağacı

Ülkemizdeki Meşe Ağacı Türleri

Ülkemizde sıklıkla görülen meşe ağacı türleri, ak meşe, kırmızı meşe ve yeşil meşenin özelliklerine değinmek istiyoruz.

Ak Meşe Ağacı Özellikleri

Geniş lümenli iletim borularına sahip gövdeleri bulunmaktadır. Ak meşenin yapraklarında diş ve diken bulunmamaktadır. Palamutları olgunlaşmasını 1 yıl içinde tamamlamaktadır. Palamutlarının iç kısmı çıplak ve tohumları tatlı bir yapıya sahiptir. Tüylü meşe, macar meşesi, mazı meşesi ve saplı meşe isimli cinsleri bulunmaktadır.

Kırmızı Meşe Ağacı Özellikleri

Ak meşeye oranla gövde ve odunları daha kırmızı bir yapıdadır. Yapraklarının uç kısımları dikenli ve kılçıklı bir yapıdadır. Kırmızı meşenin meyvelerinin yani palamutlarının iç kısımları tüylüdür fakat palamutları ancak 2 senede yetişmektedir. Tohumları acı bir tada sahiptir. Makedonya meşesi, Türk meşesi ve lübnan meşesi kırmızı meşe ağacı cinsleri arasında bulunmaktadır.

Yeşil Meşe Ağacı Özellikleri

Diğer meşe ağaçlarından daha geniş bir gövdeye ve iletim damarlarına sahiptir. Yaprakları sert bir yapıya sahiptir. Yapraklarının kenarları dikenli ve sert bir yapıya sahiptir. Meyveleri 1-2 yıl arasında yetişebilmektedir. Pırnal meşesi ve kermes meşesi yeşil meşe cinsleri arasında bulunmaktadır.

Meşe Ağacı Özellikleri Ve Türleri

Meşe Ağacı Özellikleri

Ülkemizde en çok görülen meşe ağacı türlerinin özelliklerini sizler için aşağıda derledik.

Mazı Meşesi Özellikleri

Ülkemizde oldukça sık görülen kış aylarında yapraklarını döken küçük çalı yapılı ağaçlardır. Üzerinde çok fazla mazı taşımasından dolayı bu ismi almıştır. Bitkinin yapraklarını bir sineğin sokması ve yumurta bırakması sonucu yapraklarının üzerinde mazı ismi verilen 1,5-2 cm büyüklüğünde topaklanmalar oluşmaktadır. Mazı deri sanayisinde ve boyacılık sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca mazıda bulunan gallik asit dizanteri ve ishale karşı ilaç üretiminde kullanılmaktadır.

Mantar Meşesi Özellikleri

Batı Anadolu’da ve Batı Akdeniz havzasında sıklıkla yetişmektedir. 15-20 metre boyunda olan kalın dalları olan geniş tepeli bir ağaç türüdür. Kısa saplı meyveleri bulunmaktadır. Dişli ve batıcı kenarları bulunan yapraklara sahiptir. Gövdesinde yetişen mantarlar çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır.

Palamut Meşesi Özellikleri

Karadeniz bölgesi dışında tüm Türkiye’de bu ağaç türü yetişebilmektedir. Yaprakları testere şeklindedir ve dikenli uçlara sahiptir.

Kermes Meşesi Özellikleri

Sıklıkla Akdeniz havzasında ve ülkemizin tamamında yetişmektedir. Küçük ağaç veya çalı görünümündedir. Çıplak yapraklara sahiptir. Yapraklarının kenarları dikenli ve dişli bir yapıdadır.

Ayrıca sitemizde arama yaparak birçok ağaç türü hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bu makalelerde ilginizi çekebilir

Cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar * olarak işaretlenmiştir.