Panik Atak Tedavi Yöntemleri

panik atak tedavi yöntemleri

Panik ataklarda en önemli husus diğer hastalıklarda olduğu erken tanıdır. Hastalık başlangıç evresinde fark edilip tedavi edilmezse daha sonraları kronikleşmekte ve tedavi bu aşamadan sonra zorlaşmaktadır. Hastalık kronikleşti ise tedaviden sonuç almama gibi bir durum söz konusu değildir. Bu durumda yalnızca tedavi süresi daha uzun sürmektedir.

Panik Atak belirtileri ve tedavisi

Panik atak tedavisi ne kadar erken başlanılırsa başarı şansı o kadar yüksek olan bir tedavidir. Ama kronikleşen vakalarda bu oran % 70-80’ lere kadar düşmektedir. Kronikleşen hastalarda başarıyı düşüren en önemli etken tedavi sürelerinin uzunluğunun hastada bir olumsuzluğa neden olması ve ayrıca tedavi masraflarının hastayı zorlamasıdır. Panik atak nasıl tedavi edilir? ile ilgili olarak aşağıda belirtilen tedavi yöntemlerini okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Panik Atak Tedavi Yöntemleri

Panik atak vakalarında 3 temel tedavi yönteminden bahsedebiliriz. Bunlar, ilaçla tedavi, psikoterapi ve yardımcı yöntemlerdir. Başarıya ulaşmak için hem ilaç hem de psikoterapi yöntemlerinin her ikisinin de etkili bir şekilde kullanılması gerekmektedir.

Panik atak belirtileri ve tedavisi

İlaçla Tedavi Yöntemleri

Panik atakların tedavisinde temel olarak antidepresanlar kullanılmaktadır. Yeni çıkan antidepresanlar bağımlılık yaratmayan antidepresan grubundadırlar. Bu nedenle hastalar bu tür antidepresanları korkmadan hastalıklarının tedavisinde kullanabilirler. Antidepresanların yeşil reçeteli olan ve olmayan olmak üzere çeşitleri bulunmaktadır. Yeşil reçeteli olmayan antidepresanlar eczanelerden kolaylıkla alınabilen hafif nitelikteki ilaçlardır. Yeşil reçeteli antidepresanlar ise uzman hekim tarafından yazılan ve nispeten daha ağır olan antidepresanlardır. Antidepresan ilaçlar alındıkları sürede etkili olurlar.

Yani uzun vadeli tedavi edici ilaçlar değillerdir. Yeşil reçeteli ilaçlarda bağımlılık riski bulunmaktadır. Bu nedenle doktor tavsiyesi haricinde farklı bir dozda kullanılmamaları gerekmektedir. Sara ilaçları, antipsikotikler ve kas gevşeticiler panik atak tedavileri esnasında doktorlar tarafından verilen ilaçlardandır. Bunlar tedavide yardımcı ilaç olarak kullanılmaktadır.

Panik Atak Terapi Tedavisi

Panik atak tedavisi çalışmalarında terapi yöntemi yani sözel yardım aslında hastalığın başından beri var olan bir yöntemdir. Doktor hastası ile konuşarak normalde korkulacak bir durumun olmadığını, bu yaşananların yalnızca panik nöbetler olduğunu hastasına sürekli telkin eder. Daha sonraki aşamalarda doktorun tercih ettiği yaklaşım modeline göre hastalar terapi tedavisine devam etmekte hastalıkla mücadele etmeyi öğrenmektedirler.

Günümüz psikoloji biliminde pek çok farklı terapi yöntemi kullanılmakla beraber en yaygın kullanılan terapi yöntemi kognitif terapi ve davranış terapisinin birlikte harmanlandığı terapilerdir. Kognitif terapilerde hastanın geçmişte yaşadığı olumsuz deneyimlerin yerine olumlu bir takım davranış kalıplarını koymaya çalışır. Davranış terapisi çalışmalarında ise uygulanan yöntem genellikle üzerine gitme yöntemi olmaktadır.

Sağlık kategorimizden diğer makalelerimizi de okumanızı tavsiye ederiz.

Bu makalelerde ilginizi çekebilir

Cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar * olarak işaretlenmiştir.