Zeytin Ağacı Hastalıkları Nelerdir? Mücadele

zeytin ağaçlarında görülen hastalıklar

Zeytin ağaçları bakımı en kolay olan ağaçlardır. Bu ağaçların ömürleri o kadar uzudur ki, 2000 yıla kadar yaşadıkları söylenir. Çok zor koşullarda bile hayatlarını sürdürebilen zeytin ağaçları hava değişimleri ve rüzgârlara karşı hep dayanıklı olmuşlardır.

Zeytin Ağacı Hastalıkları İle Mücadele

Ancak yakalandıkları zeytin ağacı hastalıkları vardır ki, hastalığın fark edilip, uygun zamanı geldiğinde mücadelesine başlanması gerekmektedir.  Karşılaşılabilecek zeytin ağacı hastalıkları şöyledir.

zeytin ağacı hastalıkları nelerdir

Zeytin dal kanseri

Zeytin dal kanseri hastalığın sebebi bir bakteridir. Bu bakteri hasat sırasında oluşan sırık yaraları, dolu yaraları ve zeytin ağacı budama hataları nedeni oluşan yaralar içerisinde üremeye başlarlar. Ve hastalığın bulaştığı yaraların büyüklüğü ile orantılı bir şekilde ağacın gövdesi, sürgünleri ve dallarında çeşitli büyüklüklerde ur şeklinde görülürler. Bu bakteriler nemli ve yağışlı havalarda suyun etkisi ile kolaylıkla yayılabilirler.

Zeytin ağacı kök çürüklüğü rosallinia

Zeytin kök çürüklüğü

Zeytin kök çürüklüğü hastalığının sebebi bir tür şapkalı mantardır. Mantarlar hastalığı bulaştırdıkları ağaçların kütüklerinde yayılmaya ve şapkalarını oluşturmaya başlarlar. Salgıladıkları maddeler ile zeytin ağaçlarının köklerinde çürümelere neden olurlar. Bu çürükler ağaçlarda sürgün oluşumunu azaltırlar. Ağaç yaprakları sararır ve dökülür.

Dallar ölmeye ve kurumaya başlar. Ve sonunda ağaçlar kuruyarak ölürler. Ağaçlar kuruyup öldüğünde dahi bu mantarlar bir süre daha yaşamaya devam ederler.

Zeytin ağacı halkalı leke hastalığı

Zeytin halkalı leke hastalığı

Zeytin halkalı leke hastalığı olduğunda, zeytin ağacı yapraklarının üst yüzeylerinde, gözle görülür derecede, gri renkte yuvarlak nokta nokta lekeler oluşur. Bu noktaların olduğu yerde bir müddet sonra yaprak rengi açılır. Bu açık kısmın çevresini normal yaprak renginde bir halka kaplar. Ve bu halkanın çevresini de yine açık renkli bir halka daha çevirir. Yaprak üzerinde bir açık bir koyu halkalar şeklinde bir görüntü oluşur.

Bu şekilde lekeli olan yapraklar işlevlerini tam olarak yerine getiremezler ve ağaçlarda meyve tutumu az olur, ya da meyveler erkenden dökülür.

Bu makalemizde ilginizi çekebilir: Zeytin ağacı kaç kilo zeytin verir

Bu makalelerde ilginizi çekebilir

Cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar * olarak işaretlenmiştir.