Kavak Ağacı Özellikleri, Kavak Ne Zaman Dikilir?

kavak ağacı özellikleri

Ülkemizin tamamında fakat yoğun olarak trakya bölgesinde yetişen kavak ağacı özellikleri hakkında bilgi vermek istiyoruz. Söğütgiller familyasında bulunan kavak ağaçları rutubetli ve nemli bölgelerde daha rahat şekilde yetişmektedirler. Bu sebeple dere kenarlarında bu ağaçlara sıklıkla rastlanmaktadır.

Kavak Ağacı Özellikleri

Mart ve Nisan aylarında çiçek açmaya başlayan kavak ağaçlarının boyları 10-20 metre arasında değişmektedir. Tozlaşmaları rüzgar aracılığıyla olmaktadır. İki evcikli ağaç türleri arasında bulunmaktadırlar. Kavak yapraklarının üst kısımları yeşil renkte alt kısımları ise kül rengindedir. Çeşitli kavak türlerinde yaprak biçimleri farklılık gösterebilmektedir. Bazıları üçgen yapraklı bazıları oval bir kısmı ise yürek şeklinde olabilmektedir.

Yaprak sapları yaprak ayasında dikey pozisyonda yassılanmış durumdadır. Erkek çiçekler genel olarak sarkık bir görünümdedirler. Kavak ağaçları sürgün yayarak büyümektedirler. Kökleri sürgünler halinde yayılmaktadır.

Kavak Ağacı Türleri

Ülkemizde yetişen 6 farklı kavak ağacı türü bulunmaktadır. Bunlar kara kavak, ehrami kavak, servi kavağı, ak kavak, fırat kavağı ve titrek kavaktır.

Kavak Ağacı Nerelerde Kullanılır?

Genel olarak kavak ağaçlarının kullanım alanlarını incelediğimizde bahçe ve parklarda veya tarla kenarlarında rüzgar kesici özellikleri sebebiyle kullanıldıklarını görmekteyiz. Kavak odunlarından doğal odun kömürü elde edilmektedir. Kibrit ve kağıt üretiminde sıklıkla kullanılmaktadırlar. Kimi zamanlarda ise yakacak veya mobilya imalatında kullanılmaktadırlar. Ayrıca ahşap ev inşaatında da kavak ağaçlarından yararlanılmaktadır.

Kavak Ağacı Özellikleri Nelerdir?

Bu ağaç türünün gövde kısımları derin ve çatlaklı bir yapıdadır. Siyahımsı bir renge sahiptirler. Yaygın ve geniş dallara sahiptirler. Büyük çoğunluğu üçgen şeklinde yapraklara sahiptir. Kenarları dişli, tüysüz, yüzü koyu renkli, alt kısımları ise açık yeşil veya sarı olan yaprakları bulunmaktadır. Yapraklarında bulunan pullar reçine benzeri bir maddeyle birbirine yapışmıştır. Kavak ağacı tohumu tüylü bir yapıya sahiptir.

kavak ağacı

Kavak Ağacı Faydaları Nelerdir?

Kavak ağaçlarının açmadan önce toplanmış olan yaprak ve çiçek tomurcukları tedavi amacıyla kullanılabilmektedir. Uçucu yağ, tanen, populin glikozitleri ve salisin bu ağaçtan elde edilmekte ve ilaç yapımında kullanılmaktadır. Özellikle kavak tomurcukları kullanılarak hazırlanan merhemler, basur tedavisinde ve romatizma ağrılarının giderilmesinde kullanılmaktadır.

Ülkemizde En Çok Bulunan İki Kavak Ağacı Özellikleri

Anadolu topraklarında çok sık görülen servi kavağı ve titrek kavağın özelliklerinde değinmek istiyoruz.

Servi Kavağı (Ehrami Kavak) Özellikleri

Bu ağacın dalları oldukça dağının bir şekilde durmaktadır. Taç kısımları piramite benzer bir görünüme sahiptir. Bu özelliği sebebiyle kara kavaktan ayrılabilmektedir. Anadolu’nun her bölgesinde mutlaka bulunmaktadır. Aynen kara kavak gibi kullanılabilmektedir.

titrek kavağı özellikleri

Titrek Kavak Özellikleri

Yaprakları ve sahip olduğu tomurcuklar tüysüz bir yapıda bulunmaktadır. Yaprak sapları yassı bir biçimdedir. Dağların yüksek kısımlarında ve bol rutubetli, nemli ormanlarda yetişmektedirler. Dallarının kabuk kısımları tedavi amacıyla kullanılabilmektedir. Kabuklarından elde edilen çay ateş düşürücü ve romatizma ağrılarını giderici özelliğe sahiptir.

Bu makalelerde ilginizi çekebilir

Cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar * olarak işaretlenmiştir.