Afyon’un Nesi – Neyi Meşhur? Gezilecek Yerler

Bu yazımızda Türkiye’nin güzel illerinden biri olan Afyon’un nesi ve neyi meşhurdur? Bu sorulara cevap vermeye çalışacağız. Öncelikle, birçok kişinin bildiği gibi, Afyon ilinin şüphesiz en meşhur yiyeceği kaymaktır. Fakat bünyesinde kaymaktan daha farklı ve öne çıkan bölgeleri bulunmaktadır. Özelliklede kaplıcaları şifa bulmak isteyen pek çok kişi için ziyaret edilen ilk yerlerden biri haline gelmiştir.

AFYON’DA GEZİLECEK YERLER

Afyon'un Nesi - Neyi Meşhur

Afyon ilinde ziyaret edilen ilk yerlerden biri Karahisar Kalesi‘dir. Kalenin en büyük özelliklerinden biride merkezin neresinde olursanız olun gözükmesidir. Karahisar Kalesi Hititler döneminde yapılmıştır. Kaleyi yaptıran ise 2. Murşili’dir. Kalenin o zamanlardaki adı Hapanuva idi. Bu isim yüksek tepe anlamına gelmektedir. Kale 226 metre yüksekliğinde bir kayanın üzerine kurulmuştur. Kaleyi ziyaret etmek oldukça zahmetli olsa da her açıdan görülmeye değer bir şaheserdir.

AFYON KARAHİSAR KALESİ

Afyon Karahisar Kalesi

AFYON KAPLICALARI

Afyon’da en çok ziyaret edilen yerlerden biriside meşhur kaplıcalarıdır. İlde toplamda 5 adet kaplıca bulunur. Kaplıcalar Turizm Merkezi olarak değerlendirilmektedir. Bölge Pilot Bölge seçilerek koruma altına alınmıştır.

afyon kaplıcaları

AFYON ZAFER MÜZESİ

Bir diğer öneme sahip yerlerden biride Afyon Zafer müzesidir. Zafer müzesi Sait Efendi’nin isteği ile yaptırılmış 2 katlı bir yapıya sahiptir. Müze tıpkı bir evi andırmaktadır. Müzenin ilk katında 10 oda bulunur. Binanın 1915 ile 1920 yılları arasında yaptırıldığı bilinmektedir. Tarihi açıdan önemli bir yere sahiptir. Müzenin içerisinde Meydan Muharebesini anlatan bilgiler yer almaktadır.

afyon zafer müzesi

Müzenin bir diğer önemi ise; Kurtuluş Savaşı’na denk gelen dönemde yaptırılmış olmasıdır. Müze zamanında karargah olarak kullanıldığı için ayrı bir öneme sahiptir.

BU YAZIMIZIDA OKUMANIZI TAVSİYE EDERİZ: Adana’da Gezilecek Görülecek Yerler

Afyon’da gezilecek yerler ve görülmesi gereken diğer yerler şöyle;

Afyonkarahisar Ulu Cami: 1272 yılında Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus tarafından yaptırılmış olan cami, şehrin en önemli dini yapısıdır.

Afyonkarahisar Zafer Anıtı ve Atatürk Evi Müzesi: Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önemli bir rol oynamış olan Afyonkarahisar’ın, Kurtuluş Savaşı’ndaki önemini vurgulayan bir anıttır. Aynı zamanda Atatürk’ün Afyonkarahisar’da kaldığı ev de müze olarak ziyaret edilebilir.

Seyit Battal Gazi Türbesi ve Külliyesi: Türbesi ve külliyesiyle dikkat çeken Seyit Battal Gazi’nin kabri bu külliyede bulunmaktadır. Seyit Battal Gazi, İslam’ı Anadolu’ya yaymak için çalışmış bir derviş ve savaşçı olarak bilinir.

Aşıklı Höyük: Şehir merkezine yaklaşık 25 km uzaklıkta olan Aşıklı Höyük, Neolitik döneme ait önemli bir arkeolojik alan olarak bilinir. Burada yapılan kazılarda birçok tarihi eser bulunmuştur.

AFYON’UN MEŞHUR YİYECEKLERİ – NE YENİR?

Afyonkarahisar, Türkiye’nin yöresel lezzetleriyle ünlü bir şehridir. İşte Afyonkarahisar’ın meşhur yiyeceklerinden bazıları:

Kaymaklı Ekmek Kadayıfı: Afyonkarahisar’ın en meşhur tatlılarından biridir. İnce hamurlar arasına kaymak konularak yapılan bu lezzet, şehrin simgelerinden biridir.

Haşhaşlı Katmer: Katmer, ince hamurun arasına haşhaş ve cevizle yapılan bir tatlıdır. Afyonkarahisar’da özellikle kahvaltılarda tercih edilen bir lezzettir.

Fırın Kebabı: Etin özel bir şekilde pişirilerek sunulduğu bir kebap çeşididir. Afyonkarahisar’da sıklıkla tüketilen ve lezzetiyle ünlü bir yemektir.

Kete: Ekmek hamurunun özel bir şekilde açılarak fırında pişirilmesiyle yapılan bir tür ekmek çeşididir. Afyonkarahisar’da sıkça tüketilen bir lezzettir.

Sultan Lokumu: İnce hamurla yapılan ve içine ceviz konularak hazırlanan bir tatlıdır. Afyonkarahisar’ın yöresel tatlılarından biridir.

Kaygana: Yumurta, un ve sütün karıştırılarak yapılan bir hamurun tavada kızartılmasıyla elde edilen bir lezzettir. Afyonkarahisar mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır.

BU YAZIMIZIDA OKUMANIZI TAVSİYE EDERİZ: Adıyaman’ın Neyi Meşhurdur?

Bu makalelerde ilginizi çekebilir

Cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar * olarak işaretlenmiştir.