Limon Ağacı Hastalıkları

Limon ağaçları bilindiği üzere sıcak iklimlerde yetişirler. Yetiştirildiği bölgelerde hava sıcaklığının 0 ( sıfır ) derecenin altına düşmemesi gerekmektedir. Bu durumlarda limon ağaçları donarak ölebilirler. Yine aynı şekilde sıcaklıklar 45 derecenin üzerine çıktığında da ağaçların ölme riski bulunmaktadır.

Ortalama 23 derece sıcaklıklarda limon ağaçları son derece hızlı büyürler.  En sağlıklı yetiştirildiği topraklar ise bol humuslu ve derin topraklardır. Bu şartlar sağlandığında, her hangi bir hastalığa yakalanmazlar ise, son derece verimli ve sağlıklı meyveler verebilmektedirler. Başka yazımızda limon ağacı nasıl yetiştirilir? konusuna değindik, okumanızı tavsiye ederiz.

Limon ağacı hastalıkları fark edildiğinde bakım ile çözüme kavuşturulabilir. Ancak bu hastalıkları fark edebilmek için hastalıkların neler olabileceği ve nasıl belirtiler verebileceğini bilmek gerekir.

LİMON AĞACI HASTALIKLARI NELERDİR?

Çeşitli limon hastalıkları aşağıdaki gibidir. Sık karşılanan bazı hastalıkları aşağıda sıraladık.

limon ağacı hastalıkları

Limon Dal yanıklığı

Limon Dal yanıklığı hastalığına yakalanan ağaçlarda hem dallarda hem de meyvelerde hastalık belirtileri ortaya çıkmaktadır. İlk belirtiler genç sürgün dallarında ve yaprak saplarında siyahlaşma ve yağ lekesi şeklinde görülür.  Yaprak gün geçtikçe kıvrılır, kahverengileşir ve en sonunda dökülür. Meyvelerde ise oldukça küçük çaplarda benekler oluşur. Düzenli ilaçlamalar ile zamanında müdahale edildiğinde limon ağaçları kolaylıkla hastalıktan kurtulur.

Limon gövde zamklanma hastalığı

Limon gövde zamklanma hastalığı

Limon ağacı gövde zamklanma hastalığı sonbahar ve kış aylarında bulaşır. Öncelik toprağa yakın olan meyvelerde görülür. Hastalığın bulaştığı ilk meyvelerde kahverengi lekelenmeler olur. Daha sonra meyve kabuğunda yumuşamalar başlar. Ve hastalık tüm meyveyi sarar. Meyvede değişik bir koku oluşur. Bu hastalık ciddi oranda meyve kaybına neden olmaktadır. Hastalıklı meyveler toplanır sağlam meyvelerle aynı yerde muhafaza edilirse, hastalık sağlam meyvelere de bulaşır.

Hastalık dal ve gövdede kendini göstermektedir. Hasta olan gövdelerde kabuk çatlar ve içerisinden kahverengi zamk sıvısı akar. Hastalık tüm gövdeyi sardığında ağaç ölür.

Limon tıkanıklı hastalığı

Hastalık 4 / 5 yaşındaki genç limon ağaçlarında görülür. Bu dönemlerde ağaçta aşı yerinin hemen üstünde yumurta şeklinde şişmeler görülür. Ağaç yaşlandıkça bu şişkinlikler yer yer dağıldığı gibi bir kuşak şeklinde de çoğalabilir. Hastalığın sebebi ağaçlara yapılan aşılardır.

Bu makalemizde ilginizi çekebilir: Limon ağacı nasıl yetiştirilir?

Bu makalelerde ilginizi çekebilir

6 YorumlarYorum Yap

  • 3 yaprak senedir bir limon ağacını yetiştiremedim. yapraklarında beyaz bir leke oluşuyo iyice büzüşüp ypraklar kayboluyor. neyse çiçekleri yaprakları tamamen bitiyor. ağacmda bişey kalmadı. LÜFEN NE ETİLİ. YARDIM İSTİYORUM.

    • Merhaba,

      İlk olarak aklıma gelen böcek zararı oldu. Ancak doğru teşhis yapabilmek için detaylı fotograflar ya da o sorunu yerinde görmem gerek bir bitki koruma uzmanı olarak. Limon ağacı zararlıları hakkında bir yazı hazırlayıp sitede yayınlayarak sorununuza yardımcı olmaya çalışacağım. Yazıyı yayınladığımda sizi yine yorum kısmından bilgilendireceğim. İlginiz için teşekkürler…

  • Slm benim 1 limon agacim var yapraklari sarardi sonrada dokuldu.sadece meyveler kaldi.yardim ederseniz sevinirim

  • Benim limon agacimda beyaz pamucuk gibi seyler var yapraklari sarariyor ucllarinda kahvelikler dokuluyor

Cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar * olarak işaretlenmiştir.