Ceviz Ağacı Hastalıkları Nelerdir?

ceviz ağacı hastalıkları

Ceviz ağacı hastalıkları arasında, bilinen en önemli iki hastalık bulunmaktadır. Kara leke (ceviz antraknozu) ve kök çürüğü hastalığıdır. Her iki hastalığın sebebi de fungustur.

Kara leke hastalığı ceviz ağacının yapraklarında görülür ve ağacın asimilasyonunu azaltarak, gelecek yıllardaki verimliliğini düşürmektedir. Daha çok, havadaki nemin yoğun olduğu alanlarda görülen bu hastalık, ilkbaharda yağışlar fazla olmuş ise daha çabuk yayılarak ağacı ele geçirir. Bu hastalığın belirtileri genç sürgünlerde, yapraklarda ve yaprak saplarında görülebilir. Koyu lekeler şeklinde olan hastalığın belirtileri, kimi zaman son bahar gelmeden, ağacın tamamının yapraksız kalmasına sebep olabilir. Bazı durumlarda ceviz meyvesinin üzerindeki yeşil kabukta da görülen bu hastalık, meyvenin bozularak çürümesine sebep olabilir. Ceviz ağacı nasıl yetiştirilir? isimli makalemizi okuyarak bu konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

ceviz ağacı hastalıkları nelerdir

Ceviz Ağacı Hastalıkları

Tedbir olarak, hastalıklı ağaçtan yere dökülmüş yaprakları, toplayıp yakmak doğru olacaktır. Ceviz ağacı hastalıkları, üç zamanlı ilaçlama yapılarak tamamen yok edilebilmektedir. İlaçlamanın, ağacın her yerini kaplayacak şekilde yapılması ve en yüksek dallara bile ulaşılması gerekmektedir. Yağışlı havada ilaçlama yapılmamalıdır.

Kök çürüğü hastalığının sebebi olan şapkalı fungus, sonbaharda şapkalarını oluşturur. Sarı, kahverengi olan şapkalar 5 cm ile 15 cm çapında olabilirler. Toprakta ve odun dokusunda yaşayabilen şapkalı funguslar, ceviz ağacının kök parçalarına yerleşerek, ağacı tamamen kurutabilirler. Eğer ağaç kurumuş ise köküyle birlikte sökülmeli ve yakılmalıdır. Kökü çıkartılan yere ise sönmemiş kireç dökülmelidir. Yeniden ağaç dikimi yapmak için en az iki yıl beklenmelidir.

Hastalık erken fark edilirse, hasta kökler kesilip temizlendikten sonra, üzerine özel hazırlanan bir ilaç uygulaması yapılmalıdır. Ceviz ağacı hastalıkları diğer ağaçlara bulaşmasın diye, ilkbahara girerken %2 oranında gözyaşı ve %5 oranında karaboya ile hazırlanmış su ile hastalanmış ağacın etrafındaki toprak sulanmalıdır. 1 m2 için 10lt su olacak şekilde yapılan sulama ile diğer ağaçlar hastalıktan korunmuş olacaktır.

Bu makalelerde ilginizi çekebilir

Cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar * olarak işaretlenmiştir.