Şalgamın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Şalgamın Faydaları ve Zararları hakkında bilgi vermek için sizlere beğeneceğinizi umduğumuz bu makaleyi hazırladık. Şalgam turpgillerden olan mor renkli havuca benzer bir kök depo organıdır. Özellikle ülkemizde kış aylarında daha çok tüketilen şalgam bilinen faydalarıyla tam bir şifa kaynağıdır.

Yapılan araştırmalarla şalgamın bilinen faydalarına her geçen gün yenileri eklenmektedir. Vitamin ve mineralce çok zengin olan şalgam turşusu olarak, rendelenmiş halde salata ve yemeklerde kullanılarak ve en fazla da şalgam suyu olarak kullanılmaktadır. Sağlık üzerine birçok ciddi faydası bulunan şalgamın sadece hassas bünyelerde bazı zararları bulunup, bunların bilinmesi durumunda hastalıkların tedavisinde özgürce kullanılabilir. Bu nedenle sizlere bugünkü yazımızda şalgamın faydaları ve zararları hakkında bilgi vermeyi uygun gördük.

salgam-suyunun-fayda-ve-zararlari-nelerdir

salgam-suyunun-fayda-ve-zararlari-nelerdir

Şalgamın Besin Değerleri

İşlenmemiş şalgam yumrusu A ve C vitamini, lif ve kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum gibi minerallerce oldukça zengindir. Ayrıca demir açısından da hatırı sayılır bir şekilde zengin olan şalgam oldukça besleyici bir profil çizmektedir. Havuç gibi şalgam, oldukça fazla miktarda beta-karoten içermektedir. Son olarak sağlığa olumlu etkisi olan omega-6 yağ asitleri de şalgamda bolca bulunmaktadır.

Şalgamın Sağlığa Faydaları

Sağlık açısından çok faydalı olduğu bilinen şalgamın yararları içerdiği bol miktarda vitamin, mineral, yararlı yağ asitleri ve liften kaynaklanmaktadır. Yapılan son araştırmalar mide rahatsızlıklarından kalbe, kanserden bağışıklık sistemine kadar şalgamın birçok faydasını kanıtlar niteliktedir. Antienflamatuvar özelliği de bulunan şalgam kalp krizi riskini azaltmakta ve kolestrolü normal seviyelerde tutarak kalp sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır.

  • Şalgam antioksidan maddelerce zengin bir besindir. Bu nedenle sözü edilen maddeler kanserli hücreleri yok etmekte, kanser oluşumunu engellemekte ve tümörlerin parçalanmasına neden olmaktadır.
  • Şalgam vitamin ve minerallerce zengin bir sebze olduğundan bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde ve önlenmesinde etkili olmaktadır.
  • Şalgamın içinde bulunan omega-3 yağ asitleri, K vitamini ve yüksek lif içeriği bağırsaklara iyi gelmekte, sindirim sistemini düzenlemekte ve bağırsak hastalıklarını tedavi edici etki göstermektedir.
  • Besin içeriğinde bolca bulunan kalsiyum ve potasyum şalgamın kemik sağlığını koruyan ve kemikleri güçlendiren bir besin olmasına neden olmaktadır.
  • Yine şalgam bolca lif içermesinden dolayı zayıflamaya da yardımcı olmaktadır. Bunun dışında vücudu arındırmaya yarayan detokslarda şalgam suyu ya da rendesine mutlaka yer verilmelidir.

Şalgamın Zararları Nelerdir?

Şalgam içerdiği maddelerden dolayı bazı hastalıklara sahip kişilerde zararlara neden olabilmektedir. Bu şalgamın zararlı olduğu anlamına gelmemektedir. Şalgam troidin fazla salgılanmasına neden olduğundan troid hastalarında, yine keskin aroması ve asit içeriği nedeniyle mide-bağırsak rahatsızlıkları olanlara zararlı olabilmektedir.

İnsan sağlığına bu kadar çok faydası olan şalgam suyunu sizlerde evinizde rahatlıkla yapabilirsiniz. Hazır satılan bir çok marka mevcut fakat içerisinde uzun süre saklanması için koruyucu maddeler içermekte. Bu tarifle birlikte artık sizde ev yapımı şalgam suyu tarifini öğrenmiş olacaksınız.

1 adet büyük boy şalgam
1 adet büyük boy pancar
1 kg. siyah havuç
1,5 tatlı kaşığı limon tuzu
2 servis kaşığı salamuralık tuz
Yarım ekmek
30×30 cm boyutunda temiz tülbent bez
1 adet 10 lt’lik pet kavanoz

Ev Yapımı Şalgam Suyu Nasıl Yapılır? Tarifi

Şalgam suyu nasıl yapılır?, pancar ve havuçların dış kabuğu tıraşlanır, şalgam ve pancarlar dilimlenir, havuçlar boyuna 4’e bölünür. Tülbent bezin içine yarım ekmek bohçalanarak düğüm atılır uçlarından. Tüm malzeme tuz hariç bidona doldurulur. Tuz bir miktar suyla iyice eritilir, bidona aktarılır ve bidon ağzına kadar suyla doldurulur, ağzı sıkıca kapatılır.

Önerim malzemeleri soyarken ve doğrarken eldiven kullanmanız, zira özellikle havuç simsiyah yapıyor.

15 gün bidon kapağı asla açılmayacak. Serin bir balkon köşesinde muhafaza ediniz.

15 gün sonunda kesinlikle maya görevi gören tülbentin petin içinden çıkarmanız gerekiyor. Şişelere doldurarak şalgam suyunu soğutarak içme zamanı .Ayrıca buzdolabınızda uzun süre saklayabilirsiniz.

Bu makalelerde ilginizi çekebilir

Cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar * olarak işaretlenmiştir.