Zeytin Ağacı Nasıl Budanır?

zeytin ağacı nasıl budanır

Çok uzun ömürlü olan zeytin ağaçları, uygun şekilde bakıldıkları ve ihtiyaçları karşılandığı takdirde, ömürleri boyunca verimli ve sağlıklı olabilirler. Bu ağaçların sağlıkları için, en önemli unsurlardan biri ise budamadır. Zeytin ağacı nasıl budanır? ve ne şekilde bakım yapılır ise, sağlığı ve verimliliği de bu anlamda iyi veya kötü olabilmektedir.

Doğru budama sayesinde, zeytin ağaçlarının uzun süre mahsul verebilir durumda tutulması ve alınan ürün miktarının arttırılması mümkündür. Ya da tam tersi olarak yanlış yapılmış bir budama şekli yüzünden, sürgün ve zeytin verme oranının düşmesi, kök ile taç bölge arasındaki dengenin kaybolması gibi sorunlar yaşanabilmektedir. Zeytin ağacı kaç kilo zeytin verir? isimli makalemizi okumanızı öneriyoruz.

ZEYTİN AĞACI NE ZAMAN BUDANIR?

Peki, doğru şekilde zeytin ağacı nasıl budanır?. Öncelikle ağacın olabildiğince az yara alması önemlidir. Çok gerekli olmayan hiçbir müdahale yapılmamalıdır. Dal kesimlerindeki kabukların sıyrılmaması önemlidir. Önemli olan yük alma işleminin yapılmasıdır. Ağaç don almış ise don alan hasar görmüş bölümler temizlenmeli ve mümkünse her yıl budama işlemi yapılmalıdır. Bazı üreticiler 3 ile 4 yıl arasında budama yapmamakta ve budama esnasında, sert kesimler uygulamaktadır. Bu tavsiye edilmeyen ve verimi düşüren bir uygulamadır.

Zeytin ağacı  ne zaman budanmalıdır ? da önemli bir konudur. Zeytin ağaçlarına yılın her mevsiminde budama yapılabilse de, aslında en uygun zaman, don tehlikesi atlatıldıktan sonra, ilkbahar döneminde yapılmasıdır. Sürgün büyümesi olmadan, budama işleminin yapılması da önemlidir.

Zeytin ağaçları gerektiği şekilde budanmaz ise, hem ağaçların şekli bozulur hem de buna bağlı olarak, sürgün gelişimi ile mahsul verimi arasındaki denge bozulur. Bitkinin özsuyu dolaşım dengesi de bozulacağından, istenilen kalite ve miktarda zeytin almak da mümkün olmayacaktır. Bu yüzden, zeytin üreticilerinin düzenli şekilde budama yapmaları, hem kazançları hem de ağaçların sağlığı için çok büyük bir önem taşımaktadır. Ayrıca Zeytin ağacı hastalıkları konumuza göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Bu makalelerde ilginizi çekebilir

Cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar * olarak işaretlenmiştir.